Wij van Intereno zijn specialist in het renoveren van keukens. We zien dan ook tal van (gedateerde) keukens voorbij komen. Vaak vraagt men zich af of de vloer nog wel past bij de nieuwe uitstraling van de keuken. Wij vervangen geen vloeren maar vertellen u wel graag meer over de verschillende soorten vloeren die we in de Nederlandse keukens tegen komen.
Keukenvloeren komen voor in alle materiaalsoorten en alle kleuren. De keukenvloeren zijn in de meeste gevallen uitgevoerd in de volgende materiaalsoorten;
1. Natuurstenen tegels
2. Houten vloeren
3. Keramische tegels
4. PVC vloeren
5. Gietvloeren
Zowel natuursteen als keramische tegels zijn erg populair. Deze materiaalsoort komt dan ook het vaakst voor. Een houten vloer is wat minder populair. Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt maar met name PVC vloeren zijn steeds vaker terug te vinden in de keuken.
Natuursteen is een breed begrip. Natuurstenen keukenvloeren komen dan ook in allerlei verschillende vormen en afmetingen voor. Hierbij kunt u denken aan marmer, graniet, kalkzandsteen of hardsteen. De vloeren worden vaak gepolijst om ervoor te zorgen dat de vloeren beter bestand zijn tegen beschadigingen. Denk hierbij aan vlekken door ingrediënten of vloeistoffen.
Het voordeel van een natuurstenen vloer is dat het materiaal erg hard is en een unieke uitstraling heeft. Daarnaast is een natuurstenen keukenvloer goed te combineren met vloerverwarming. Ook is het aanrechtblad eventueel af te stemmen met de keuken voor een bepaalde steensoort. Natuursteen is wel erg zwaar en daardoor wat lastiger te leggen. Ook zijn de tegels vaak wat gevoeliger voor krassen en vergt de vloer het nodige onderhoud.
Ook een houten vloer is goed toe te passen in de keuken. Een houten keukenvloer behoeft meer aandacht dan een stenen vloer, maar de uitstraling kan dit meer dan waard zijn. Punten waar u op moet letten zijn de hardheid en de vochtgevoeligheid van het hout. Een hardere vloer zal minder gemakkelijk beschadigen dan een zachte vloer. Dit kan wenselijk zijn omdat er in de keuken nogal eens spullen op de grond vallen. Houten vloeren worden minder vochtgevoelig naarmate ze meer bewerkt zijn. Vaak krijgen de houten keukenvloeren een behandeling met lak, olie, wax of zeep. De verschillende soorten behandelingen hebben allen hun eigen voor- en nadelen en geven het hout een andere uitstraling.
De voordelen van een houten vloer in de keuken zijn de natuurlijke uitstraling, het tijdloze ontwerp en de mogelijkheid om vloerverwarming toe te passen. Het nadeel van een houten vloer is uiteraard de mate van onderhoud.
Keramische tegels zijn vaak wat minder onderhevig aan slijtage. Ze zijn vaak krasbestendig, vormvast en hebben minder last van zuren. De tegels zijn gemakkelijk te onderhouden. Keramische tegels voor de keuken worden in allerlei kleuren en formaten geleverd. Sommige mensen houden van wat kleine tegels, terwijl andere mensen tegels tot wel één bij één meter gebruiken. Dit formaat steen is uiteraard wat lastiger te leggen. Het leggen van de vloer is vaak wel gemakkelijker dan bij natuursteen, doordat de tegels mooi recht zijn.
Het voordeel van keramische tegels in de keuken is dus het feit dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en minder last hebben van slijtage. Daarnaast heeft u veel keuze uit kleuren en formaten, zodat u de meest geschikte vloer kunt samenstellen. Daarnaast zijn de prijzen van keramische tegels vaak wat lager dan de prijs van natuursteen tegels. Tot slot is ook een keramische vloer goed te combineren met vloerverwarming.
Het nadeel van een keramische vloer is het feit dat deze koud aanvoelt. Daarnaast is het vervangen vaak een lastige en dure klus. Een gemiddelde vloer kan echter wel jaren mee.
PVC vloeren worden steeds populairder. De vloeren bestaan uit verschillende lagen PVC zonder dat hier hout aan toegevoegd wordt. Toch heeft het een hout uitstraling wat bijna niet van echt hout te onderscheiden is.
Het leggen van een PVC vloer is wat gemakkelijker dan een stenen vloer. Het leggen kan afhankelijk van de vloer op verschillende manieren gebeuren. Sommige PVC vloeren worden vastgelijmd, terwijl andere vloeren net zoals laminaat in elkaar geklikt worden.
Het voordeel van een PVC keukenvloer is het feit dat het een warme uitstraling heeft. Verder is de vloer onderhoudsvriendelijk en geluiddempend. De vloer is in allerlei soorten prints te verkrijgen en niet onderhevig aan vocht. De prijs van een PVC vloer is ook vriendelijk te noemen, waardoor deze vloeren vaak binnen het budget vallen.
Een gietvloer wordt meestal gelegd in de vorm van een polyurethaan vloer. Het belangrijkste bestandsdeel van deze vloeren is hars. Een goede gietvloer is in verschillende kleuren te verkrijgen en is UV bestendig. Dat betekend dat de vloer niet van kleur zal veranderen of zal vervagen. Het leggen van een gietvloer is een specialisme op zich. De prijs van een gietvloer kan dan ook er hoog uitpakken.
Een van de voordelen van een gietvloer is de onderhoudsvriendelijkheid. Daarnaast is de vloer redelijk warm en in allerlei kleuren te verkrijgen. Verder is de vloer brandveilig en geluidsisolerend. Ook is de vloer in allerlei vormen te leggen. Hierbij kunt u denken aan hoogglans, zijdeglans of een matte variant.
We hopen dat u een beeld heeft gekregen van de verschillende soorten vloeren uit de Nederlandse keukens. De verschillende voor- en nadelen kunnen u helpen bij het vinden van de juiste vloer voor uw keuken. Intereno kan u niet verder helpen bij het leggen van de vloer. Wilt u echter u complete keuken aan laten pakken? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen om naar de mogelijkheden te kijken.