Niets is lekkerder dan verse producten in de keuken om mee te werken. Dat geldt ook voor de echte smaakmakers, verse kruiden. Elk huishouden heeft wel over een potje gedroogde kruiden in een kastje of rekje staan. Maar hebt u al eens verse kruiden geprobeerd? Denk eens aan verse basilicum in de pasta of munt in Marokkaanse gerechten. Een kleine hoeveelheid van verse kruiden kan al voor een wereld van verschil zorgen.
Het gebruiken van verse kruiden in de keuken is eenvoudig, maar het verzorgen van de verse kruiden biedt in de meeste gevallen de uitdaging. Een plantje van de supermarkt wordt snel gekocht, maar niet altijd correct verzorgd. Tevens zijn dit plantjes die het niet langer uithouden dan één week. Beter is om verse kruiden te kweken via zaadjes in potjes. Het duurt wel langer voordat u de volledige beschikking hebt tot de kruiden, maar als het plantje bloeit, dan plukt u daar ook letterlijk ‘de vruchten’ van.
Het verzorgen van de verse kruidenplantjes kost naast liefde, tijd en aandacht ook goede potgrond met de juiste voeding. Met de juiste voedingsstoffen, de juiste hoeveelheden water en de nodige zonnestralen kunnen de kruidenplanten lang bestaan. Voor het verzorgen van plantjes met verse kruiden hebt u niet per sé groene vingers nodig. Met onze tips zorgt u er voor dat u wekelijks de lekkerste, verse kruiden in de keuken ter beschikking heeft:
Hebt u tips? Dan laat het ons weten.
Zoals gezegd, kunt u het beste beginnen met een kleine selectie kruiden. Maak een selectie uit het grote aanbod verse kruiden en bedenk welke kruiden u het meest zal gaan gebruiken. De meest gebruikte kruiden zijn:
Deze drie kruiden worden veel gebruikt in de lekkerste gerechten. Ze kunnen verwerkt worden in sauzen, dressings of gebruikt worden als garnering bij de gerechten. Het gebruik van basilicum is aan te bevelen bij Italiaanse gerechten, zoals een salade Caprese of een pasta Bolognese. Bieslook is een uitstekende smaakmaker voor de Franse keuken. Verwerk bieslook in dressings of als garnering voor een heerlijke bouillon soep. Munt is een veelgebruikt kruid dat uitermate geschikt is voor gerechten met lamsvlees. Houdt u erg van thee, dan is verse muntthee een regelrechte aanrader.
Tip!
Hebt u kruiden over? Verwerk deze dan met boter voor een smakelijke kruidenboter of voeg de kruiden toe aan uw fles olijfolie. Uiteraard kunt u de kruiden ook gedroogd bewaren.