Voorkom voedselverspilling in jouw keuken
Voedselverspilling komt in de meeste huishoudens met enige regelmaat voor, dat is natuurlijk zonde. Om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan stelde Intereno de onderstaande top 5 samen met anti-voedselverspilling tips:
- Een overzichtelijke indeling
Zet kort houdbare producten vooraan in de koelkast en voorraadkast. Op die manier worden ze niet per ongeluk over het hoofd gezien en voorkom je dat ze over de datum gaan. De meeste restjes kun je zo’n 2 dagen na de dag van bereiding nog goed houden in de koelkast.
- Diepvriezer
In de vriezer kun je heel wat bewaren, niet alleen restjes van bereide gerechten maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. De meeste producten kun je voor gebruik gewoon laten ontdooien (bij voorkeur onderin de koelkast) of in de magnetron op een ontdooistand. Groenten uit de diepvries kun je meteen in de pan doen zonder ze eerst te ontdooien.
Veel producten kun je met behulp van je vriezer voor een langere periode bewaren. Hieronder hebben we voor een aantal welbekende producten in kaart gebracht hoe lang je ze kunt bewaren in de vriezer:
– Gesneden groenten – 3 maanden
– Sperziebonen, wortelen, broccoli – 12 maanden
– Rauw rundvlees – 6-12 maanden
– Rauwe kip – 9 maanden
– Rauwe magere vis – 6 maanden
– Gerookte vis – 3 maanden
– Brood – 1 maand
– Bereide soep – 3 maanden
Bron: Voedingscentrum
*Tip: Heb je toevallig een keer wat wijn over? Giet het in een ijsblokjesvorm en zet het in de vriezer. Op die manier heb je altijd gemakkelijk doseerbare hoeveelheden wijn ter beschikking, handig als je bijvoorbeeld een keer risotto wil maken.
- Boodschappenlijstjes
Maak voordat je boodschappen gaat doen altijd een boodschappenlijstje. Uit onderzoek is gebleken dat supermarktbezoekers zonder boodschappenlijstje gemiddeld 40% meer voedsel weggooien dan kopers die zich trouw aan hun lijstje houden. Check voordat je boodschappen gaat doen ook altijd de voorraad thuis, zo weet je precies weet wat je wel en niet hoeft te halen.
- Overrijp fruit
Veel fruit wordt weggegooid op het moment dat het overrijp is, dat is helemaal niet nodig. Overrijp fruit kun je nog prima gebruiken voor bijvoorbeeld een smoothie of een shake.
- Precieze hoeveelheden
Voedselverspilling in de keuken kan voor een groot deel worden tegengegaan door precies genoeg te koken. Met name overgebleven aardappelen, pasta en rijst worden na het avondeten vaak direct weggegooid. In gedroogde vorm lijken deze producten vaak weinig maar door ze te koken zetten ze uit, veel consumenten vinden het daarom lastig om de juiste hoeveelheid vtv. te bepalen.*Tip: Weeg producten altijd af of gebruik handige tools (zoals deze) om van te voren de juiste hoeveelheid te bepalen.
Nog meer anti-voedselverspilling tips?
Uiteraard kan er nog veel meer worden gedaan om voedselverspilling te voorkomen. Ook vanuit de overheid wordt er gekeken naar allerlei manieren om voedselverspilling terug te dringen, zo moet voedselverspilling eind 2015 met 20% zijn verminderd t.o.v. 2009.
Heb jij zelf ook nog tips om voedselverspilling in de keuken tegen te gaan? Laat het ons weten!
Afspraak maken